Actueel

Actuele publicaties van de PR commissie AVIG, de artsen vereniging voor integrale geneeskunde 

 

(19 februari 2021        Bewegen is noodzaak

Kinderen bewegen van nature. Zo ontdekken zij de wereld en ontwikkelen ze hun brein. Leren lopen is een psychologisch en sociaal proces. Je ontwikkelt je balans, door te vallen ontdek je de zwaartekracht. Eerst  ontwikkel je je grove motoriek en daarna je fijne motoriek, die je weer nodig hebt bij het leren schrijven.

Dat gaat dus vanzelf … hoewel? We brengen de kinderen met de auto naar school, daar leren we ze stilzitten en op heel jonge leeftijd krijgen ze al een tablet en mobiel. Een oogarts heeft eens berekend dat kinderen minstens 15 uur per week buiten moeten spelen. Omdat dit in veel gevallen niet meer gebeurt, hebben steeds meer kinderen een bril nodig. Ook de groei en ontwikkeling van het aangezicht wordt belemmerd, vandaar al die kinderen met beugels.

Naast het bewegen zijn de even-niets-momenten net zo belangrijk. Rusten heb je nodig om te groeien. Ook dat nemen we kinderen af. Hup, naar school, daarna naar de opvang, vervolgens naar  muziekles, snel wat eten en dóór naar de sportclub.

Veel jongvolwassenen ontbreekt het hierdoor aan basisfitheid. Burn-outs op jonge leeftijd komen steeds vaker voor. Een sportarts, die ook AVIG-arts is, kan je individueel begeleiden en integraal geneeskundig advies geven. Maatwerk dus. In veel gevallen zal het advies zijn om rustig te wandelen, goed te eten (vooral groente) en goed te slapen. Dat brengt je brein op orde en je immuunsysteem krijgt de kans om te herstellen. Daag je zelf uit om te bewegen, niet teveel, niet te weinig. Vergeet niet om te rusten en voel wanneer je lijf toe is aan een volgende training.  Om met Erik Scherder te spreken: ‘Laat je brein niet zitten’.

 

(20 november 2020        Goede gezondheid begint met gezond eten

Gezond zijn begint met gezond eten. Dat klinkt heel eenvoudig. Als jouw darmen het goed hebben, gaat het ook goed met jou. Door je darmen goed te verzorgen, werkt je immuunsysteem optimaal, je voelt je beter en blijft gezond.

Een paar tips

Eet 500 gr. groente per dag en twee stuks fruit. Dat laatste is niet zo ingewikkeld, maar 500 gr. groente is best veel. Door bij alle drie de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, diner) altijd of vaak wat groente te eten, haal je die 500 gr. op een natuurlijke manier.
Neem als lunch een salade, een kopje soep of beleg je brood met groentespread. Eet biologisch, puur en vers. Mijd de pakjes, potjes, en zakjes. Eet met de seizoenen mee. Als er van groente of fruit een groot aanbod is, zijn er ook vaak aanbiedingen. Let daar op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Varieer

probeer dertig verschillende groenten per week. Naast variëren ook roteren. Eet elke dag iets anders en eventueel na de vierde dag pas weer hetzelfde als de eerste dag. Varieer ook met je ontbijt. Dat kan bijvoorbeeld havermoutpap zijn, een omeletje met groente, kokosyoghurt met granola of roggebrood met avocado.

Versterken immuunsysteem

Je kunt je immuunsysteem verder versterken door het regelmatig eten van vette vis, zoals makreel, haring en zalm. De vetzuren versterken je darmslijmvlieslaag. Paddenstoelen, zoals shi take, zijn echt boosters voor je immuunsysteem. Houd het bij de drie hoofdmaaltijden, verminder de tussendoortjes. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in een keer. Ook kleine stapjes helpen.
Door gezonde en gevarieerde voeding voel je je al snel een stuk gezonder en energieker. Meer informatie over gezonde voeding?
Kijk op www.avig.nl en lees meer over de integrale visie op gezondheid en ziekte.(23 oktober 2020).     Gezonde nachtrust? Zet je mobiel uit!                                                     

Je realiseert het je misschien niet, maar slapen is eigenlijk best hard werken.

Er gebeurt van alles met je lichaam tijdens de nacht. Je accu wordt opgeladen en fysieke kwaaltjes, zoals spierpijn of wondjes, genezen. Verder verwerk je tijdens je slaap alle informatie en prikkels die je de hele dag hebt binnen gekregen. Dat laatste gebeurt vooral door dromen. Vandaar dat je dromen vaak kunt verbinden met dingen die je hebt meegemaakt.

Een verstoorde nachtrust ondermijnt je afweersysteem. Je wordt wakker en denkt: ik ben nog net zo moe als voor dat ik ging slapen. Anderen zeggen: mijn hoofd zit zo vol! Ook komt het voor dat wondjes minder snel herstellen. Dan is je slaapproces behoorlijk verstoord.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zorg voor frisse lucht, dus raam open. Zorg dat het goed donker is in je kamer, gordijnen dicht. Voor het naar bed gaan doe je de dingen in dezelfde volgorde: tanden poetsen, kwartiertje lezen. Door die routine weet je lichaam dat je gaat slapen, de ‘snooze modus’ gaat aan.

En vooral: zorg voor zo weinig mogelijk prikkels, al ruim voor dat je gaat slapen. Het beste is om na 10 uur geen tv meer te kijken en je tablet, laptop en mobiel uit te zetten. Het blauwe licht van al die apparaten heeft enorm veel invloed op ons. Ook de straling rond die apparaten zorgt voor ongezonde prikkels. Dus je mobiel uit! Echt, het kan.

Meer informatie over slapen en een gezonde nachtrust?Kijk op www.avig.nl en lees meer over de integrale visie op gezondheid en ziekte. 

 

(25 september 2020).     Wat kan je doen voor een goede gezondheid?

AVIG: ‘Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je naar jezelf luistert. En daarvoor moet je eerst even gaan stilstaan om te luisteren. Eigenlijk is elk mens heel wijs. Alleen zijn we vergeten om naar onszelf te luisteren. Dus zorg je voor goede voeding, voldoende slaap en beweging. Dat stimuleert je immuunsysteem. Met een optimaal immuunsysteem is het mogelijk om de ziektes die op je pad komen zo goed mogelijk weerstand te bieden. In feite hebben we veel kwaliteiten van binnen. Dus als je daarmee contact kan maken – dat is best lastig - dan hebben we veel vermogen om onszelf weer gezond te maken. Soms hebben we wat hulp nodig. Het zelfherstellend vermogen is ongekend. Ons fysieke lichaam wil eigenlijk altijd alleen maar gezond worden. Daarbij kan integrale geneeskunde goed helpen.’

In de herfst en de winter steken de virussen de kop op. Wat kunnen we doen om die zoveel mogelijk de baas te blijven?

‘Dezelfde dingen als gewoon voor je gezondheid: goed eten, slapen en bewegen. Met misschien soms een aanvulling. Je kan een paar dingen extra nemen die niet genoeg in onze aarde zitten, zoals selenium en magnesium of via zonlicht vitamine D. En volle melkproducten en echte boter in plaats van die 0%. In vet zitten vitaminen. Zorg dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, plus voldoende groenten, waarvan een deel rauwkost. En blijf buiten komen! Het liefst met een stukje huid bloot. Elke dag even buiten lopen, al is het maar een half uur, is zo belangrijk.

Luister vooral goed naar jezelf, wat is nu goed voor jou? Die tienduizend stappen of zijn vijfduizend vandaag genoeg. En voor de een is yoga goed en de ander wordt er helemaal misselijk van, dan moet je dat absoluut niet doen. Als je daar op een creatieve manier mee omgaat kan je het een met het ander combineren. Lopend boodschappen doen bijvoorbeeld. Dan spreek je het zelfherstellend vermogen aan. Dat geldt voor ieder virus of bacterie, zoals het coronavirus.

Bij alle virussen zullen we mensen zien die ernstig ziek worden en overlijden. En meestal zijn dat ouderen, er is minder zelfherstellend vermogen. Dan is de rek er een beetje uit op een gegeven moment. Zorg bijvoorbeeld dat je goed ventileert. Het wordt pas een probleem als je teveel virusload hebt en je eerste én tweede immuunsysteem het niet meer aan kunnen. En dan is het heel individueel, want ieder mens heeft een ander immuunsysteem.’

Wat is integrale geneeskunde voor jou?

‘Integrale geneeskunde gaat voor mij als arts eigenlijk over het gebruik van álle geneeskundige methoden die er zijn en waarvoor bewijs is. Met een visie op de mens als geheel en een gelijkwaardige relatie tussen arts en patiënt. Het is geen aanvulling op de reguliere geneeskunde, het is de combinatie van de reguliere én de complementaire geneeskunde. Waarbij je eigenlijk het beste van beide werelden gebruikt. Gezond verstand geneeskunde, waarbij je dat gebruikt wat nodig is.

De Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde, AVIG, kent vier hoofdstromingen: homeopathie, natuurgeneeskunde, neuraaltherapie en acupunctuur. De integrale visie verbindt de vier, die een visie op het leven delen. We zien de mens als geheel. De mens meer is dan de onderdelen. Dat de mens ook een ziel heeft. Daarbinnen hebben we andere methoden. De acupunctuur gebruikt naalden en kruiden, de natuurgeneeskunde doet het vooral vanuit het maag- darmsysteem, het microbioom en de voeding. En homeopathische artsen gebruiken homeopathische geneesmiddelen. Veel klachten die SOLK worden genoemd, somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten, waar mensen vaak niet verder mee komen in de reguliere zorg, zijn binnen onze integrale manier van denken wel verklaarbaar.

Ik denk dat de integrale geneeskunde eigenlijk weer de verbinding is met de geneeskunst zoals we die vroeger hadden en zoals oude dokters die hadden. Als je dat kunt combineren met de technologie van nu dan denk ik dat we een enorme stap verder kunnen komen, waar iederéén mee gediend is.‘


Praktijk voor Integrale Geneeskunde

Nieuwpoortstraat 25
5628 NA EINDHOVEN


Telefoon praktijk
ma. en do.: 040 - 248 06 38
van 10.00 uur tot 13.00 uur

Telefoon arts
040 - 290 43 44

Direct naar