Leefstijl Geneeskunde

Leefstijlgeneeskunde; wat is het en waarom is het zo’n hot topic?
Leefstijlgeneeskunde draait om het voorkomen en behandelen van leefstijl-gerelateerde aandoeningen door middel van leefstijlinterventies: met behulp van een gezonde leefstijl en goede voeding. Leefstijl-gerelateerde aandoeningen zijn aandoeningen die deels worden veroorzaakt door de manier waarop wij leven en eten. Ons lichaam werkt nog hetzelfde als dat van onze voorouders. Het kan goed omgaan met schaarste, maar we leven in tijden van overvloed. Ongezond eten is overal. Bovendien zitten we veel meer dan onze voorouders, slapen we minder en slechter en hebben we meer chronische stress. Ons lichaam kan hier niet mee omgaan.
Leefstijl speelt op die manier een belangrijke rol bij veel welvaartsziekten, zoals overgewicht, diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten. De helft van alle aandoeningen hangt samen met leefstijl. Veel klachten zijn te verlichten of zelfs om te keren met een gezondere leefstijl.

Leefstijlgeneeskunde is een geneeswijze die erop gericht is om op een natuurlijke wijze het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen, de gezondheid te behouden of te bevorderen. Zij richt zich dus op zowel behandeling als op preventie van ziekte.
Keywoorden die wij in onze Praktijk hanteren, zijn:

  • voeding
  • ontspanning
  • ademhaling en beweging
  • natuurlijke (genees)middelen
  • zingeving
  • bioritme
  • relaties (mens en omgeving)
  • helende ruimte

Daarnaast zien wij het belang van ‘vasten’; een uitgelezen therapievorm als het gaat om het voorkomen van ziekten. Tevens kan het bij veel aandoeningen de genezing bevorderen.
Vasten is durven loslaten.

Leefstijlgeneeskunde in relatie tot Integrale Geneeskunde
Met Integrale geneeskunde wordt een visie beschreven waarbij arts en patiënt gelijkwaardig zijn (de arts als coach), de patiënt centraal staat, de mens als geheel wordt gezien en er een keuze gemaakt kan worden uit alle beschikbare diagnostische en therapeutische mogelijkheden waarvoor wetenschappelijke onderbouwing bestaat. Leefstijlgeneeskunde maakt daar een integraal onderdeel van uit.

Leefstijlgeneeskunde, waarom?
Eindelijk is de reguliere geneeskunde er achter dat de gerichtheid op het ziek-zijn, en niet op het voorkomen van ziekten en zelfs op het bevorderen van gezondheid een dure aangelegenheid is. Want wat gebeurd er nu vaak: er worden medicijnen voorgeschreven om een klacht of ziekte te onderdrukken. Die medicijnen blijf je vaak je hele leven gebruiken. En veel allopathische medicijnen kennen behoorlijk serieuze bijwerkingen. Medicijngebruikers blijken vaker te lijden aan depressie, hart- en vaatziekten, vormen van kanker, nierziektes en alzheimer/dementie. Je blijft schipperen tussen de klachten door je ziekte, en de bijwerkingen die je ervaart door het gebruik van de medicatie en de schade die deze medicatie aanricht.

Maar terug naar het ervaren van gezondheid, of naar een levensstijl die je gezondheid ondersteunt, is een heel ander doel. Onderzoek heeft bewezen dat leefstijlgeneeskunde naast een preventief ook een genezend effect heeft.

Klachtenreductie
Er zijn voldoende serieuze indicaties en studies dat leefstijl in belangrijke mate kan bijdragen aan klachtenreductie of zelfs remissie bij een breed spectrum van (dure) aandoeningen: bijvoorbeeld bij darmziekten, hart-en vaatziekten of astma. Dat runningtherapie ook kan helpen bij angststoornissen, dat specifieke diëten kunnen helpen bij de ziekte van Crohn, en dat buikvetreductie kan leiden tot aanzienlijke verbetering van astma. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen fastfood en depressie, voor de relatie tussen zingeving, beweging en dementie, voor de relatie tussen chronische ontstekingen (reuma, eczeem, psoriasis) en meditatie en voor het potentieel van probiotica bij de ziekte van Parkinson en enkele psychiatrische stoornissen.

Ervaar wat Leefstijlgeneeskunde voor jou kan doen
In het holistische denken past het bewust omgaan met je leefstijl, en daar gezonde keuzes in te maken. Leefstijlgeneeskunde kan ook uitstekend ondersteunen bij verschillende levensfasen in de vorm van zwangerschapswens, zwangerschap, opgroeiend kind, menopauze en gezond ouder worden. Leefstijlgeneeskunde als onderdeel van Integrale geneeskunde.

Wij van de Praktijk voor Integrale Geneeskunde willen u daar graag bij helpen!

Bronnen: AVIG, TNO en NU.nl